top of page
Zoeken
Foto van schrijverTiny Meuleman

Hoe maak je veilig contact met je gevoel? Over gevoelens, emoties en gedachten gesproken...

Voor veel mensen is voelen lastig. Hoe is dit voor jou? Zeg jij ook weleens: "ik denk dat ik me.. voel?" Je bent niet de enige.


Aan mij werd onlangs de vraag gesteld: "Hoe kom jij bij je gevoel?" Hierdoor besefte ik me dat ik teveel in mijn hoofd zat. Ik was te druk, te vol, te moe en betrapte me erop dat ik voornamelijk handelde op een soort van automatische piloot die vanuit gedachten ging redeneren over hoe ik me voelde, zoals hierboven geschreven. Ik kon ook even geen antwoord geven op die vraag. Tijd voor zelfonderzoek, focus én acceptatie.


Maar hoe doe je dat dan, hoe leer je nu te luisteren naar je gevoelens?

Inmiddels ben ik erachter wat mij goed helpt om 'in te kunnen dalen' naar mijn gevoel. Dit is door middel van ontspanning, aandacht, veiligheid en de natuur. Even in stilte alléén zijn & mijn aandacht te richten op mijn lijf. Of door me te ontspannen en te laten meevoeren tijdens een meditatie. Ook wandelen in de natuur met de hond, geeft me een ingang richting mijn gevoel. De natuur is zo mooi en voelt heerlijk & veilig voor mij. De zachte kleuren, bewegingen en geluiden brengen mij in het 'hier en nu', waardoor ik met mildheid contact kan maken met wat zich in mijn lijf afspeelt.


En hoe zit dit bij jou? Wat werkt bij jou om bij je gevoel te komen?

Om je hierbij te helpen, heb ik onderstaand artikel geschreven. Ik leg je uit:

- wat gevoelens, emoties en gedachten zijn en wat hun functie is.

- wanneer emoties onnodig heftiger worden en wat je ertegen kunt doen.

- waarom het voor veel mensen moeilijk is, om te luisteren en vertrouwen op hun gevoel.

Tenslotte geef ik je 4 krachtige oefeningen, waarin je veilig contact leert maken met je gevoelens.


 

Je gevoelens (intuïtie/ hart/ innerlijk kompas)

Gevoelens zijn heel rustig en zacht. Komen van binnenuit. Uit het hartcentrum vanuit een diep innerlijk weten, jouw intuïtie, waarop jouw hersenen reageren. Bijv. je voorgevoel, je inlevingsgevoel of wanneer je belangrijke levenskeuzes moet maken. Dat kan een diep weten zijn, je intuïtie of inzicht/inspiratie. Hier kun je gemakkelijk aan voorbij gaan. Hierin moet je jezelf echt trainen.


Je emoties (lichaam)

Emoties zijn hele sterke, krachtige lichaamssensaties. Een reactie van hevige gevoelens op situaties van buitenaf. Er worden een 6-tal basisemoties genoemd, zoals: vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing, afschuw. Hier komen andere emoties uit voort zoals o.a. liefde, blijheid, vreugde, spelen, warmte, geborgenheid, veiligheid, trots, hoop, bewondering, boosheid, jaloezie, afgunst, wanhoop, verwijt, spijt, berouw, haat, schaamte, schuldgevoel, minachting enz.


Wist je dat, meer dan 80% van de mens door emoties wordt gedreven? Wij reageren dus voornamelijk op situaties van buitenaf, wanneer wij een sterke lichaamssensatie ervaren! Op emoties worden dan ook belangrijke levenskeuzes gebaseerd. Ook verslavingen ontstaan van hieruit. We worden vooral vanuit de emotie ‘pijn’ gedreven.

o Pijn- van de ervaringen in het verleden,

o Pijn- van je familiesysteem, die je onbewust uitdraagt om iets ‘recht te zetten’,

o Collectieve pijn, de emotie die je voelt in je contact met de ander.

Heel bijzonder!


Dit betekent niet dat emoties slecht zijn, integendeel, ze zijn ons kompas in ons leven, onze graadmeter. Daarnaast zijn ze ook bijzonder functioneel. Denk aan het werk van de brandweerman, of wanneer je kind in gevaar is. Het is alleen pijnlijk als jij jouw hele leven gedreven wordt, door je emoties.


Je gedachten (hoofd)

Je hoofd kan zich er ook nog vaak mee bemoeien. Uit je hoofd komen gedachten, die vaak gaan over gebeurtenissen. Deze herhalen en malen we onbewust tot gedachtegangen met allerlei variaties. Deze gedachtegangen kunnen (onverwerkte) emoties oproepen, die je weer laten twijfelen aan je gevoel. Gevoel & emoties begrijpt je hoofd niet. Deze is voor andere zaken beter geschikt, dus probeer je hoofd (lees je gedachten) dit niet uit te leggen. Dat geeft rust.


Wat doet een emotie als je je er niet van bewust bent?

In werkelijkheid duurt een emotie maar 5 minuten in je lichaam, mits je er rustig voor kunt zitten en deze sensatie in je lichaam volledig kunt toelaten.

Echter, wanneer je er een verhaal (drama) van gaat maken doordat jij je gedachten (mening/ oordeel) óver je (vaak pijnlijke) emoties gaat leggen, kan dit gevoel langer duren of door jou gevoed worden. Soms uren, dagen, weken en zelfs maanden (i.p.v. de werkelijke 5 min!).


We leren het niet op school. En de huidige maatschappij is hier niet op ingericht.

Je gedachten, gevoelens en emoties zijn dus continu met elkaar en door elkaar verbonden. Ze verrijken mekaar en geven ons koers. De jongere generatie wordt zich hier gelukkig steeds meer van bewust en leert ernaar te luisteren en handelen. In voorgaande generaties hebben we juist geleerd dat we gevoelens niet zo serieus moeten nemen. “Het komt ons nu niet uit, want het is vooral handig om te kunnen analyseren, redeneren en vanuit logica je hoofd erbij te houden". Hierdoor hebben de emoties die je eerder voelde, een kans gekregen om een stem in je hoofd te worden. Er ontstaan gedachtegangen, veelal met een negatieve ondertoon als: “Ik ben niet goed genoeg, omdat ik langzamer ben dan mijn vrienden. Ik voel me onzeker, omdat ik er anders uitzie dan mijn klasgenoten. Ik kan dit toch niet, omdat ik dit niet eerder heb gedaan (je innerlijke criticus).


We begrijpen ons gevoel niet meer, omdat we simpelweg niet hebben geleerd om te durven luisteren & vertrouwen op ons gevoel. We weten daardoor het verschil niet meer tussen ons hoofd en hart. Of tussen onze emoties en gevoelens. Check eens bij jezelf:

“Welke betekenis geef ik aan mijn sterk ervaren emotie, op het moment dat ik getriggerd wordt in een situatie? En is dit bepalend voor hoe ik reageer/ handel?”


Als het antwoord JA is, blijf je telkens je ervaringen uit het verleden herhalen. Grote kans ook dat je in de toekomst waarschijnlijk nèt zo blijft reageren, mits je je hier niet bewust van wordt.


Hoe kun je leren contact te maken met je gevoelens? 4 oefeningen.


1. Begin eens met contact te maken met je lichaam.

Spring of loop eens rond en ga dan zitten of liggen. Breng je aandacht naar je voeten en scan eens langzaam omhoog. Wat voel je bij je voeten, een tinteling, warmte, kou.. en bij je kuiten enz.. ?


Deze oefening kun je dagelijks in 5 á 10 min. doen. Even stilzitten en 'zijn'. Voelen hoe je lichaam voelt. Je kunt dit opbouwen door langere tijd te mediteren.


2. Leer je aandacht te richten.

Richt je bijvoorbeeld eens op een blij gevoel. Denk aan iets moois of plezierigs en blijf hier even bij. Wellicht komen er ook andere gevoelens, emoties of gedachten bij je op. Hier hoef je niets mee te doen. Geef jezelf toestemming om je aandacht alleen te richten op je blije gevoel. Wat gebeurt er met je hartslag, je borstkas, keel, ogen, mond, ademhaling? Waar voel je verschil in je lijf?


Deze oefening kun je dagelijks in 5 á 10 min. doen. Je kunt dit opbouwen door je te richten op een ander gevoel, bijv. verdriet of boosheid.


3. Maak onderscheid/ ruimte tussen jou als persoon én je gevoel.

Je bent niet een gevoel, maar je hebt een gevoel. Zeg bijvoorbeeld niet: 'ik ben angstig' maar 'ik voel me angstig'. Leer naar je gevoel te kijken alsof je een onderzoeker bent. Dit voorkomt dat je erin opgaat, jezelf erin verliest. Laat ze komen zonder ze weg te duwen, te moeten onthouden of verklaren. Ze gaan gewoon weer voorbij. Dit geeft rust.


Begin deze oefening door je te richten op een gevoel. Ervaar dat er gedachten en emoties omhoog kunnen komen en probeer hier als toeschouwer naar te kijken. "Oké, ik merk dat ik nu wat verdriet/ blijdschap voel opkomen. Nou prima." Vind je het lastig om er bij aanwezig te blijven, breng dan je gevoelens naar buiten door er bijv. een geluid bij te maken, een tekening te schetsen of door ze op te schrijven. Door er een andere vorm van te maken, bijv. in woorden, haal je ze als het ware uit je lijf en zet ze 'in de wereld'. Je kunt er dan letterlijk naar luisteren of kijken. Zoek een rustige plek voor deze oefening en neem de tijd zolang dit goed voelt.


4. Verwelkom ieder gevoel of emotie, alles is goed.

Probeer geen waarde oordeel of onderscheid te maken tussen de verschillende gevoelens. Accepteer ze allemaal als even waardevol. Wanneer er emoties naar boven komen, verwelkom ze dan. Of het nu blijdschap, opwinding, boosheid of verdriet is. Geef ze de ruimte, zodat ze gevoeld en geuit kunnen worden. Emoties vastzetten (door je denken) geeft een negatief gevoel en vermindert je energie. Je gevoelens en emoties uiten, geeft een positief gevoel en een opgeruimde energie. Dan kom je weer in evenwicht.


Een oefening hierbij is om de achterliggende boodschap van je emotie of gevoel te ervaren. Op welke wijze dient deze zich aan? En in welke mate? Hoe voelt je binnenwereld, hoe voelt je buitenwereld? Welk verschil ervaar je tussen je binnen -en buitenwereld?


Tot slot

Wellicht heb je met deze oefeningen ervaren hoeveel waardevolle informatie er zit in jouw gevoelens en hoeveel richting ze je geven.


Wil je verder onderzoeken wat je met deze informatie kunt doen & wat jouw vervolgstap zou kunnen zijn? Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij. Ik begeleid je er met alle liefde bij!



 



143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page